Bez kategorii

Kofeina i jej wpływ na organizm

Kofeina została odkryta w 1819r. przez niemieckiego chemika Friedricha Ferdinanda Rungego. Występuje naturalnie w wielu roślinach na świecie m.in. ziarnach kawy, kakaowca, w liściach herbaty czy ostrokrzewu paragwajskiego. Można ją również syntetyzować, czyli otrzymywać w procesach chemicznych.

Kofeina jest związkiem chemicznym tzw. alkaloidem purynowym. Działa pobudzająco oddziałując na korę mózgową. Poprawia koncentrację, pamięć i logiczne myślenie. Najwyższe stężenie po spożyciu w formie kawy osiąga po 40-60min od spożycia. Naukowcy z Uniwersytetu w Teksasie przeprowadzili badania i wykazali, że kofeina zwiększa libido, a mężczyźni dostarczający dziennie od 85-170mg kofeiny (1-3 filiżanki kawy) są o 42% mniej narażeni na zaburzenia erekcji.

Kofeina pozwala uwalniać dopaminę – hormon szczęścia, a co za tym idzie zwiększa uczucie zadowolenia. Jest pomocna w leczeniu objawów alergii gdyż blokuje histaminę odpowiedzialną za występowanie reakcji alergicznych. Dodatkowo rozszerza drogi oddechowe co może okazać się zbawienne dla astmatyków.

Badania wykazały, że picie kawy nie wpływa na powstanie chorób serca i naczyń krwionośnych. Niestety jak wiadomo – podnosi ciśnienie, zatem osoby o podwyższonym ciśnieniu tętniczym nie powinny przesadzać z ilością spożywania kofeiny i wypijania kawy. Również osoby, które cierpią na wolne wchłanianie kofeiny powinny uważać na ilość jej zażywania.

Dzięki właściwościom moczopędnym może pojawić się utrata wapnia z organizmu, ale tylko osoby przyjmujące jego małe ilości mogą być narażone na osteoporozę. Kawa dzięki obecności taniny, podobnie jak herbata, może wpłynąć na utrudnianie wchłaniania żelaza. Jednak picie 2-3 filiżanek kawy dziennie przy odpowiedniej diecie nie powinno wpływać niekorzystnie na organizm.

Kobiety w ciąży powinny jedynie ograniczyć spożywanie do 1-2 filiżanek słabej kawy dziennie profilaktycznie. Nie ma jednoznacznie potwierdzonych badań jakoby spożycie kofeiny miało niekorzystny wpływ na rozwój płodu. W produkcji kosmetyków wykorzystanie kofeiny poprawia jędrność skóry i pozwala usuwać toksyny dzięki przyspieszonemu krążeniu krwi oraz odpływie limfy.

Podsumowując kofeina ma bardzo korzystny wpływ na nasz organizm. Jednak jak wszystko inne na świecie, zgodnie z powiedzeniem „co za dużo to niezdrowo” – należy ją stosować z umiarem.